Fantasy redder verden - igjen

Er du en smule opptatt av bøker, har du antakelig fått med deg at Kronprinsessen er i gang med sin litterære togreise. Årets tema er utenforskap. Glitrende, for da kommer man ikke utenom fantasy! Å si at fantasylesere er kjent med temaet tipper mot tidenes underdrivelse. Vi eier det. Vi er det. Vi har pustet og pulsert utenforskap siden den første gangen vi slukte ei bok.

Kid in superherocostume

Fantasy handler forbausende ofte om det å være utenfor, på en eller annen måte. Å være annerledes, uglesett, utstøtt, utvalgt ... Virkemiddelet er så vanlig at det nærmer seg normen. Outsideren kan med rette kalles en klisjé, men det bryr vi oss lite om som lesere. For vi får ikke nok av det. Vi blir aldri lei av å utforske annerledesheten. Den innebærer som regel å være i besittelse av noe som tvinger en ut på sidelinja, vekk fra det øvrige samfunnet. Det kan være et objekt, en arv, en drivkraft, en opplevelse, krefter ... Eller som i mine egne bøker, der Hirka står utenfor fordi hun mangler de kreftene alle andre har. Men nok om det, for Ravneringene har i hvertfall ikke blitt snakket for lite om, for å si det sånn.

Det har blitt sagt at fantasy handler om outsidere fordi leserne selv har en tendens til å stå utenfor. Det kan godt være, men vi er forlengst forbi tida da akkurat det betød døden for ditt sosiale liv. Tvert imot har vi vært vitne til en massemønstring på nerdenes side. Jeg har en opplevelse av at det som før var isolerende interesser har blitt tiltrekkende særegenheter. En ettertraktet annerledeshet. Det er trendy å være nerd. Kanskje fordi det krever karakterstyrke å svømme motstrøms? Dagens nerder tar ikke imot dritt lenger. Og hvorfor skulle de, når hele verden vil se de samme seriene, lese de samme bøkene, og bruke de samme falmede T-skjortene? Motstrøms er det nye medstrøms. Nerdene tok kampen. De vant.

Det er jeg inni granskauen glad for. Vi burde alle feire at det å være annerledes har fått en tiltrekningskraft. Feire at fantasy konsumeres i esende mengder. Det betyr at flere leser bøker om utenforskap, flere utvikler innsikt og empati. Med andre ord: Jo mer fantasy folk leser, jo større forståelse får de for dem som står utenfor. Fantasy bidrar til at det å være uttafor er innafor. Er det ikke det jeg alltid har sagt? Det er fantasyelskerne som kommer til å redde verden!

Så hvor skal du starte, om du ikke har lest så mye fantasy? Her har jeg trukket fram et par aktuelle bøker jeg kjenner godt, både norske og utenlandske. (Jeg spurte også noen drevne lesere på Facebook og det ble en lang tråd med tips som du kan finne nederst i saken her) 

Huset mellom natt og dag, Ørjan Nordhus Karlsson
I en dystopisk framtid finner vi elitesoldaten Marko, på rømmen fra organisasjonen som skapte ham. Han er unik, biologisk modifisert til å gjøre en rekke uvanlige ting. Ikke bare er han utenfor, livet hans er avhengig av at han greier å forbli utenfor, og det er en utfordring i et samfunn som overvåker din minste bevegelse ... Nervepirrende og visuelt spektakulær science-fiction.

Bian Shen, Torbjørn Øverland Amundsen (En god venn, for ordens skyld :))
Arthur er forutbestemt å dø den dagen han fyller fjorten. Da kommer han nemlig til å bli gjenfødt som spedbarn, men med alle tanker og minner intakt. Han tilhører en gruppe helt spesielle barn som har levd slik i tusener av år. Men denne gangen våkner han dagen etter, fremdeles 14, og fremdeles i live ...

Monsteret i natten, Mats Strandberg
På sin niårsdag blir Frank bitt i hånden av en hund, og alt forandrer seg. Han blir til et monster om nettene, men han føler seg ikke farlig. Så hvorfor blir alle så redde? Ei nydelig, svensk barnebok med klare paralleller til det å komme ut av skapet. Forfatteren er den ene halvdelen av teamet bak den kjente Engelsfors-trilogien, som også handler mye om utenforskap.

Horns, Joe Hill
Hva om du plutselig fikk folk til å innrømme sine villeste drømmer? Og hva om et eneste ord fra deg kunne drive dem til å handle på impulsene? Hovedpersonen i Horns har stått utenfor siden kjærestens dødsfall, som bygda er overbevist om at han står bak. En dag oppdager han små horn i panna, og med ett begynner folk å fortelle ham ting ... Denne mesterlige boka røsket virkelig tak i meg.

Half bad, Sally Green
Det finnes to typer hekser i verden: de ville, farlige svarte, og de stabile, regjerende hvite. Helt til Nathan blir født. Han er den utenkelige blandingen mellom to hekseraser i full krig. Nathan er ”half bad” og dømt til et liv i utenforskap. Farlig vanedannende sluke-fantasy.

Harry Potter, J. K. Rowling
Nope, denne serien kommer vi ikke utenom. Harry har stått utenfor siden han som barn ble forsøkt drept av Voldemort, og ble den legendariske gutten som overlevde. En enestående serie om en annerledes gutt, på en annerledes skole, helt på siden av samfunnet for øvrig.

Flere tips fra fantasygruppa på Facebook finner du her.

Siri :)